Desetine popularnih krema za sunčanje kontaminirane su benzolom, hemikalijom koja može izazvati rak, navodi se u izvještaju

Desetine popularnih krema za sunčanje kontaminirane su benzolom, hemikalijom koja može izazvati rak, navodi se u izvještaju

Nedavni izvještaj otkrio je da su deseci popularnih proizvoda za zaštitu od sunca kontaminirani hemikalijom, nazvanom benzen, za koju se zna da uzrokuje rak.

Valisure, mrežna ljekarna i laboratorija sa sjedištem u Connecticutu, testirao je i analizirao 294 jedinstvene serije 69 različitih kompanija i otkrio je da 78 hemijskih proizvoda sadrži kremu za sunčanje i njegu nakon sunčanja.

Benzen nije sastojak proizvoda za sunčanje. Zdravstveni stručnjaci nagađaju da je hemikalija kontaminirala ove proizvode tokom proizvodnog procesa, jer su se razine benzena razlikovale između serija istog proizvoda istih kompanija.

Peticija građana za kompaniju poziva Upravu za hranu i lijekove da povuče 40 proizvoda za zaštitu od sunca i proizvoda za sunčanje za koje je utvrđeno da sadrže višu razinu benzena. Marke uključuju Neutrogena, Sun Bum, CVS Health i Fruit of the Earth.

Valisure također traži FDA-ove proizvode koji su testirani na opoziv, a proizveli su ih Raw Elements, SunBurnt, Goodsense, Banana Boat, TopCare Everyday i EltaMD, iako je razina benzena u tim proizvodima bila u granicama dozvoljene koncentracije agencije od 2 dijela na milion.

U izjavama upućenim SADA DANAS, kompanije su rekle da pregledavaju i ocjenjuju informacije iz peticije. Neutrogena je na vrhu liste proizvoda s najvišim razinama benzena.

"Informacije podijeljene u građanskoj peticiji shvaćamo vrlo ozbiljno i postupamo krajnje hitno", navodi se u izjavi kompanije. "Posvećeni smo tome da potrošačima stavimo na raspolaganje visokokvalitetne, sigurne i efikasne kreme za sunčanje, jer je krema za sunčanje presudna za javno zdravlje."

Izvještaj objavljen neposredno nakon Dana sjećanja , neslužbenog početka ljeta, dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Valisure pronašao benzen u 44 od 260 sredstava za dezinfekciju ruku koje je testirao u ožujku.

"Nažalost očito je da je kontaminacija benzolom široko i vrlo zabrinjavajuće pitanje u američkom lancu opskrbe potrošačkim proizvodima i podvlači kritičnu potrebu za neovisnim ispitivanjem", rekao je David Light, osnivač i izvršni direktor Valisurea.

FDA je izjavila SAD-u DANAS da će nastaviti pratiti tržište krema za sunčanje i njegove napore u proizvodnji dok ocjenjuje predstavku građana.

"Agencija podsjeća proizvođače, distributere, prepakivače i uvoznike da su odgovorni za kvalitetu svojih proizvoda i poziva proizvođače da testiraju svoje sastojke kako bi bili sigurni da udovoljavaju specifikacijama i bez štetne kontaminacije", navodi se u izjavi.

Proizvodi su se kretali od losiona do aloje i gela, ali više od polovine navedenih proizvoda bili su sprejevi. Zdravstveni stručnjaci kažu da su sprejevi možda opasniji od losiona jer je veća vjerojatnost udisanja štetnih zagađivača.

Benzen je hemikalija koja se može naći i u prirodnim i u proizvodnim procesima, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti . Može se naći u vulkanima i šumskim požarima, kao i u sirovoj nafti, benzinu i dimu cigareta.

Iako je benzen među 20 najčešće korištenih hemikalija u SAD-u, Američko društvo za borbu protiv raka reklo je da je poznato da benzen uzrokuje rak. Dugotrajna izloženost benzenu uglavnom šteti koštanoj srži i povezana je s rakom krvi kao što je leukemija.

Neke industrije koriste benzen za proizvodnju drugih hemikalija koje se koriste za proizvodnju plastike, smola, najlona, ​​sintetičkih vlakana, maziva, gume, boja, deterdženata, lijekova i pesticida, kaže CDC.

"Da bismo ga stavili u kontekst, benzen je svuda oko nas ... on je u duhanskom dimu, u benzinu je, u zraku je vani kad šetamo", rekla je dr. Min Deng, dermatolog iz Medstar Health. "Unutarnji nivoi benzena veći su od vanjskih nivoa benzena."

Bilo koja razina benzena štetna je za ljude, ali Deng poziva potrošače da i dalje nose kreme za sunčanje, jer je poznato da sunce uzrokuje najčešći rak u Sjedinjenim Državama - rak kože.

Prema CDC-u , oko 4,3 miliona odraslih liječi se svake godine od najčešćih vrsta karcinoma kože - karcinoma bazalnih ćelija i skvamoznih ćelija.

"Veza između sunca i raka kože jača je od veze između pušenja i raka pluća", rekla je. "Pozvao bih pacijente da pregledaju listu, pronađu proizvod na listi koji je testiran kao nečistoća bez benzena i pokušaju koristiti te proizvode."

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom