O kojim bolestima govore trake i rupice na noktima?

O kojim bolestima govore trake i rupice na noktima?

Nokti mogu puno reći o vašem zdravlju. Žene su navikle na lijep manikir, ali često ne znaju što se krije ispod sloja laka.

Možda vam vaše tijelo već dugo daje znakove da je vrijeme da odete liječniku. Pa šta znače različite pruge i rupice na noktima?

Okomite linije noktiju koje se protežu od dna do vrha nalaze se u svake pete odrasle osobe, a kod starijih osoba - u svakoj sekundi.

Najčešći razlog za ove trakice je taj što je s godinama tijelu teže zadržati vlagu i keratin koji čine nokte i čini se da se "isušuju". Ako ih se pokušate riješiti, možete oštetiti pločicu i tada ćete imati drugih problema.

Pojedinačni vodoravni nabori koji izgledaju poput "rupice". U većini slučajeva rezultat su traume na području početka nokta, koje se nalazi ispod kožice.

To može biti rezultat pritiskanja prsta vratom ili tijekom manikure. U rijetkim slučajevima, takve se "rupice" mogu pojaviti kod anemije, nedostatka mikroelemenata i poremećaja cirkulacije.

Ako na noktima ima mnogo takvih "rupica", onda je bolje provjeriti svoje hormone - poremećaji mogu dovesti do kvarova u procesu proizvodnje keratina i rasta noktiju.

To takođe može biti znak kožnih bolesti. Ako se uoče vodoravne izbočine na svim noktima, uključujući prste ili većinu njih, to može biti rezultat skrivenih infekcija, problema s jetrom, bubrezima i srcem.

Žutilo plaka može ukazivati ​​na bolesti jetre, a blijede ili plavo-ljubičaste nijanse - na poremećaje cirkulacije, bolesti srca, anemiju.

Bijele mrlje na pločici s normalnom bojom najčešće pokazuju nedostatak vitamina. 

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom