Šta je uzrok staračkih pega i šta trebate učiniti odmah

Šta je uzrok staračkih pega i šta trebate učiniti odmah

Prema nutricionistici i blogerici Jeanne Fry, pigmentacija kože ili takozvane staračke pjege često se mogu javiti zbog hormona estrogena.

Utječe na aktivnost i broj ćelija kože melanocita. A oni se pak počinju grozničavo dijeliti, zbog čega se na koži pojavljuju tamna područja.

"Takvi hormonalni poremećaji mogu dovesti i do takvih ozbiljnih ženskih bolesti kao što su miomi, ciste na jajnicima, endometrioza, tumori u dojkama i maternici", upozorava Jeanne Fry.

Žene kojima se na koži počinju pojavljivati ​​tamnija područja, hitno moraju proći pregled - napraviti ultrazvuk zdjelice, mamografiju. Pored toga, dobro je da se ovi pregledi obično obavljaju profilaktički najmanje dva puta godišnje.

Uz to, Yana Fry daje i nutricionističke savjete.

Dijeta treba sadržavati povrće i hranu bogatu zdravim mastima, poput avokada, maslinovog ulja, orašastih plodova. Važno je pridržavati se odgovarajućeg režima pijenja. Žene bi trebale popiti najmanje jedan i po litar vode, a u vrućini i litar više nego što je normalno, savjetuje specijalist.

Prema njenim riječima, da bi se normalizirala proizvodnja estrogena, bolje je da žene odbijaju kontakt sa plastičnim kontejnerima i predmetima, kao i kozmetikom koja može sadržavati štetna jedinjenja - parabene i ftalate.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom