Svakog proljeća berem ove listove, namačem ih i zaboravljam na bolove u zglobovima

Svakog proljeća berem ove listove, namačem ih i zaboravljam na bolove u zglobovima

Mlado lišće breze sakuplja se u maju i junu. Tradicionalna medicina ih koristi u obliku dekocija, infuzija i tinktura, isparenja kao diuretik, holagog, protuupalno i antiseptički. 

Najčešće su maj i jun pogodni za sakupljanje lišća breze.
Lišće pomaže u ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima, a esencijalno ulje sadržano u lišću breze blagotvorno djeluje na respiratorni sistem.

Tinktura od brezovog lišća protiv iritacije i kožnih osipa

Prelijte 2 kašike nasjeckanih listova sa 2 šolje kipuće vode, zagrijavajte 30 minuta u vodenoj kupelji, a zatim ohladite na sobnu temperaturu i ocijedite. Koristite za pranje kože u slučaju iritacije, osipa.
 

Tinktura od brezovog lišća protiv bolova u zglobovima

Prelijte 2 kašike nasjeckanih listova sa 1 šalicom alkohola (70%), ostavite na tamnom mjestu tjedan dana, procijedite. Nanesite na obloge protiv bolova u zglobovima.
 

Oblog od svježeg lišća breze

Ovaj jednostavan lijek koristi se kod artritisa, radikulitisa, reumatizma: prije spavanja bolno mjesto prekrijte lišćem breze i zamotajte ga vunenim šalom; ostaviti preko noći. 

Uvarak od brezovog lišća za zdravlje kose 

Prelijte 2 kašike nasjeckanih listova sa 1 šalicom hladne vode, stavite na srednje jaku vatru, pustite da zavrije i dinstajte 3-4 minute. Ohladiti, procijediti, koristiti za ispiranje kose nakon pranja.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom