Zašto su svi počeli sušiti jasmin

Zašto su svi počeli sušiti jasmin

Jasmine s razlogom nazivaju "kraljicom noći". I sve to zahvaljujući svojoj šarmantnoj aromi. Na Istoku se cvijet posebno štuje jer je simbol nesebične ljubavi. Na primjer, u Kini postoji čak i narodna pjesma koja se zove "Molihua" i doslovno je prevedena kao "cvijet ljubavi".

Potječe iz Kine, a čaj s jasminom, obično zelenim, prepoznatljiv je po karakterističnoj aromi.

Jasmin velikih cvjetova raširen je na našim geografskim širinama i upravo je vrijeme njegovog cvjetanja. Naša publikacija poziva vas da prisustvujete sakupljanju cvasti, jer su latice jasmina korisne ne samo za aromatiziranje čaja. Usput, na kraju ćemo podijeliti način da ga pravilno pripremimo.

Jasmin je jedinstveni prirodni miris koji može unijeti harmoniju u vaš prostor. Cvijeće jasmina možete staviti u ormar s odjećom i posteljinom. Samo napravite vrećicu i to bi trebalo biti dovoljno. Može se ostaviti u sobi, zrak će biti ispunjen plemenitom aromom.

Primena jasmina


Za dušu

Vjeruje se da jasmin blagotvorno djeluje na čovjekovo duhovno stanje. Aroma će ublažiti napetost, pomoći će vam da pronađete mir, ublažit će stres. Stavite vrećicu pored jastuka i uskoro ćete primijetiti da lakše zaspite, a sam san je dublji i mirniji. Okupajte se odvarom jasmina i lavande pred spavanje, priprema se u jednakim omjerima.

Za telo

U parfimeriji se jasmin koristi ne samo za miris. Ulje ovog cvijeta tonizira kožu i obnavlja kosu. Možete jednostavno dodati nekoliko kapi u svoju dnevnu kremu ili šampon. Opet, prijatna aroma deluje umirujuće.

Za kreativnost

Kaže se da se jasmin daje kreativnim ljudima jer njegova aroma može probuditi maštu, pomaže u pronalaženju nestandardnih rješenja i formiranju istinski originalnog kreativnog programa. Ako se bavite oglašavanjem ili marketingom, pokušajte se okružiti jasminom.

Kako se bere jasmin

Ako ova divna biljka raste u vašem dvorištu, zašto onda ne biste zalihe cvijeća nabavili cijelu godinu unaprijed? Istina je da ćete se morati probuditi rano, u 4-5 sati ujutro. Smatra se da u ovo doba cvasti imaju najviše ulja. Nije dobro okupljati se na kiši, čak i ako je suho vrijeme barem jedan dan. Uzmite veću posudu, cvijeće ne smije biti stisnuto, treba „disati“.

Kako sušiti jasmin

Samo ih stavite na list papira u jednom sloju i stavite na toplo i suho mjesto. Cvjetovi će se osušiti za otprilike 5 dana, možete ih lagano promiješati da se ravnomjerno osuše. Zapamtite da je jasmin krhka biljka, pa sušenje, na primjer, u pećnici nije primjereno. Tada će se latice raspasti i to nije dobro. Trebali biste imati lagano, mirisno cvijeće.

Kako čuvati jasmin

Staklene posude su najbolje. Ako se radi o posudama od tamnog stakla - idealno. Iako će raditi i obična, recimo, litarska kutija. Ne pokrivajte čvrsto poklopcem, pustite da zrak struji. Ako postoji napetost s limenkama, ostaju papirnate vrećice. Važna nijansa - cvasti se mogu čuvati oko godinu dana, nakon čega će početi gubiti aromu.

Kako napraviti jasmin čaj

Zeleni čaj se obično pravi sa jasminom. Smatra se da za vrućeg vremena ova kombinacija ima "rashlađujući" efekat. Međutim, možete dodati cvijeće u crni čaj koji „zagrijava“. Klasici žanra su tri dijela čajnih listova i jedan dio osušenih cvasti. Samo prelijte kipućom vodom i pustite da čaj proključa. Imajte na umu da je zeleni čaj jači od crnog, zato nemojte pretjerivati.

Uvjeravamo vas da se jasmin prikupljen vlastitim rukama neće razlikovati od onog koji se prodaje u trgovinama. I takođe ponosan na činjenicu da je ovo vaš vlastiti proizvod. Ako jedva čekate da odmah popijete čaj od jasmina, skuhajte svježe cvijeće i nekoliko čajnih listića u omjeru jedan prema dva. Samo se prethodno operite. Koristite crni ili zeleni čaj, koji više volite.

Jasminov čaj je za mene jedinstveno piće. Slijedite ovaj link da biste vidjeli recepte za još desetak zdravih i ugodnih čajeva. Svakako smo sretni zbog vaših utisaka. I dobar čaj!

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom