Koje su najopasnije namirnice za srce

Koje su najopasnije namirnice za srce

Kako bi se rizik od kardiovaskularnih bolesti sveo na najmanju moguću mjeru, prehrana osobe ne bi trebala uključivati ​​samo proizvode koji su dobri za tijelo, već je potrebno i odreći se posebno štetne hrane.

Rekli smo vam i koji su to proizvodi koji najbolje čuvaju zdravlje vaše jetre.
Objašnjava koja su najopasnija hrana za srce. Ovo je mišljenje kardiologa Pabla Kanepe, prenosi BNR.

Prema njegovim riječima, crveno meso je posebno opasno za srce. Sadrži puno zasićenih masti, čiji unos treba ograničiti. Preporučuju se mononezasićene i polinezasićene masti. Njihov izvor su orašasti plodovi, ekstra djevičansko maslinovo ulje, avokado, neka riba.

Stručnjak u jelovniku preporučuje više dijetalnih vrsta mesa - poput piletine.

Uz to, nije loše za doručak izbjegavati peciva, kao i poluproizvode - gotovu i smrznutu hranu poput pizza i tjestenina. Takva dijeta bogata masnoćama, koja povećava razinu "lošeg" holesterola, pomaže u debljanju i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i dijabetesa tipa 2.

Kanepa snažno savjetuje da ne koristite bezalkoholna energetska pića - osim kofeina, oni sadrže i mnogo šećera i drugih štetnih tvari. Uzbuđuju nervni sistem, što zauzvrat može dovesti do problema sa srcem.

Također je važno smanjiti unos soli kako biste izbjegli rizike povezane s visokim krvnim pritiskom.

Alkohol, kao i vrhnje i maslac, također treba ograničiti.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom