Svaka druga piletina je puna bakterija! Kako se zaštititi?

Njemačka savezna vlada nedavno je objavila da je svaka druga piletina prodana na maloprodajnom tržištu zaražena bakterijama koje uzrokuju proljev. Dakle, morate znati kako se zaštititi. Važno: piletinu ne treba prati prije kuhanja, prenosi portal germania.one.

svaka-druga-piletina-je-puna-bakterija

Kako bakterije ulaze u piletinu?

To je zbog sanitarnih uslova u klanicama.

 Zbog uslova uzgoja na perju pilića, crijevne bakterije su gotovo uvijek prisutne. Prilikom klanja pilića, ova bakterija često ulazi u samo meso i ne umire u njemu tokom transporta, ako se vrši na temperaturi iznad -20 ° C.

Zašto ne oprati piletinu?

Kad operemo piletinu, kapi s njezine površine rasprše se po kuhinjskim površinama, možda sadrže bakterije. Tako završe, na primjer, na dasci za rezanje. Tada rezanjem povrća povrh njega rizikujemo da se zaražimo tim bakterijama. Da biste se zaštitili, nije dovoljno samo obrisati površine, one se moraju oprati i dezinficirati.

Kako ukloniti bakterije iz piletine?

Ne možete je učiniti sterilnom, ali možete smanjiti broj bakterija na njoj i spriječiti njihovo dalje razmnožavanje. Da biste to učinili, uklonite sok od mesa, jer je to povoljno okruženje za rast bakterija. Zatim skuhajte piletinu. Toplotni tretman je taj koji najbolje ubija bakterije. Vrlo je važno temeljito oprati ruke nakon rukovanja sirovim mesom.

Bakterije u piletini umiru kada temperatura unutar nje dosegne 72 ° C i ostat će takve dvije minute. Naravno, piletini je potrebno duže kuhanje, ali treba vremena da se meso zagrije na ovu temperaturu.

Kako izmjeriti temperaturu unutar piletine?

Da biste to učinili, možete koristiti poseban termometar za meso koji se može kupiti po pristupačnim cijenama u mnogim velikim trgovinama. Ako nemate termometar, provjerite spremnost piletine tako što ćete je izrezati. Meso iznutra mora biti bijelo - to znači da je dobro pečeno ili kuhano i da u njemu nema opasnih bakterija.

Kako se drugačije možete zaštititi od patogena?

Da biste odmrznuli meso, stavite ga na sito ili drugu površinu mreže, stavljajući posudu ispod njega. Na taj će se način sva voda odvoditi kako ne bi stvorila okruženje za razmnožavanje bakterija. Piletinu treba odmrzavati u hladnjaku, a ne na sobnoj temperaturi.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom