Zlatna pravila za roštiljanje: Nutricionista je istakao korisne vrste marinade

zlatna-pravila-za-rostiljanje-nutricionista-je-istakao-korisne-vrste-marinade

Uprkos sve većem broju vegana, većina stanovništva i dalje voli roštilj.

Međutim, kako napraviti svoj roštilj tako da nije štetan, već upravo suprotno - da bude koristan. Sve ovisi o marinadi.

Nutricionista, profesor u Federalnoj medicinskoj i biološkoj agenciji Rusije, doktorica lične medicine Margarita Koroleva, odgovorila je na pitanje koje su marinade korisne.

Prema njenim riječima, sok od nara jedna je od najboljih marinada za kebab, jer čini meso mekanim, lako probavljivim, a uz to i čuva njegovu hranjivu vrijednost. 

"Možda ima crnog vina, likera od jagoda, limunovog soka i drugog agruma. Dobro je dodati malo aromatičnog bilja i začina ", rekla je.

Nutricionista je također naglasila da marinada ne smije sadržavati ocat i višak soli. Preporučila je da roštilj pripremate kod kuće.

"Ne savjetujem vam da kupujete gotove ćevape od sumnjivih prodavača, sumnjive kompozicije sa sumnjivim umakom", rekla je nutricionista.

U isto vrijeme, ona smatra da je bijelo meso (piletina, puretina ili zečetina) najkorisnije za njezino zdravlje i oblik.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom