Izraelski naučnici napravili su iskorak u "liječenju" starosti

Izraelski naučnici napravili su iskorak u "liječenju" starosti

Naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu i Medicinskog centra Shamir napravili su pravi napredak u "liječenju" starosti. Dokazali su da se mogu utjecati na dva glavna pokazatelja starenja - broj ćelija koje stare i dužina telomera.

Nevjerojatni uspjeh postignut je rezultat hiperbarične terapije kisikom. Cilj liječničkog tima bio je zaustaviti starenje na osnovnoj staničnoj biološkoj razini.

Na krajevima svakog kromosoma postoje posebne zaštitne kape, nazvane telomere. S godinama se značajno smanjuju pa se povećava i broj stanica. Naučnici ih zovu "neispravne" ili starenje ćelija.

Voditelj projekta, prof. Shai Efrati, kaže da je 35 odraslih osoba učestvovalo u kliničkom eksperimentu. Nisu morali mijenjati način života, tjelesnu aktivnost ili prehranu, a nastavili su i uzimati lijekove koje su im ranije prepisivali. Mnogi ljudi znaju da ti čimbenici mogu utjecati na očekivani životni vijek, ali za terapiju kisikom bilo je važno da pacijenti nastave svoj uobičajeni način života.

Učesnici eksperimenta bili su smješteni u posebnu hermetičku komoru u koju se dovodio čisti kisik. Jedna seansa je trajala 90 minuta, a sam postupak se provodio 5 puta sedmično tri mjeseca.

Rezultat je nadmašio očekivanja naučnika - telomeri su se povećali. U prosjeku, pokazatelj je ostao na nivou od 20%. Broj ćelija koje stare su smanjene za više od trećine. Naučnici su neverovatnu regeneraciju ćelija povezali sa činjenicom da kiseonik postaje katalizator za smanjenje ćelija koje stare.

Ako usporedimo referentne točke za dob, možemo reći da u samo tri mjeseca sudionici eksperimenta postaju 25 godina mlađi na staničnom nivou. Univerzitetski naučnici u Tel Avivu uvjereni su da su uspjeli prevladati starost.

Koautor ove tehnike izrazio je nadu da je naučna zajednica dobila novi alat za praktičan razvoj metoda za preokretanje procesa starenja u ljudskom tijelu.

Budući da se skraćivanje telomera smatra "svetim gralom" biologije starenja, mnoge farmaceutske kompanije sada pokušavaju pronaći mehanizam za njegovo produženje. Prije eksperimenta, izraelski naučnici fokusirali su se na medicinu protiv starenja. Ovi lijekovi mogu selektivno uništiti starenje ćelija.

Testovi na ljudima počeli su u ljeto 2020. godine, ali je pandemija koronavirusa na neodređeno vrijeme zaustavila planove naučnika koji se bore protiv starosti. Sada se čovječanstvo pokušava nositi s mnogo strašnijim "neprijateljem".

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom