Ogromne greške činimo pri kuhanju kod kuće

Ogromne greške činimo pri kuhanju kod kuće

Dobro je ako svaki dan jedete ukusnu hranu kod kuće. Ali da li je pravilno kuvate? Postoje proizvodi koje ni naše bake nisu dobro skuhale.

Kuhanje domaće hrane nije samo kombinacija ukusnih sastojaka, već i njihova pravilna tehnika toplinske obrade.

Kako kuhati, pržiti ili peći? Pripremili smo izbor od 10 jela koja možda neće biti toliko korisna koliko mislite, ovisno o načinu pripreme.


Heljda u mleku

 Prednosti žitarica poznate su čak i onima koji zanemaruju heljdu u svojoj prehrani. No, nutricionisti su sigurni da je kombinacija ove žitarice s mlijekom nepoželjna.

Razni enzimi u ljudskom tijelu odgovorni su za probavu heljde i mlijeka, a ako se ti proizvodi konzumiraju u isto vrijeme, to može uzrokovati poremećaj.

Gvožđe sadržano u heljdi ne dozvoljava apsorpciju kalcijuma iz mleka. Bolje je koristiti ove proizvode zasebno, ali ako ne možete bez svog omiljenog jela, ograničite njegovu upotrebu na 1 put tjedno.

Mladi oguljeni krompir

Oni koji cijene svoju figuru znaju da se krumpir često ne preporučuje. Ali ako ste i dalje u iskušenju, bolje je da budu mladi i s korom. Njihova kora sadrži kalij, željezo i magnezij.

Pa, ako ogulite kore, ostaje jedan skrob. Obratite pažnju na činjenicu da je bolje izbjegavati kupnju krumpira sa zelenkastom korom, jer sadrži puno solanina, otrovnog za ljude.

Kuhani kupus 

Kupus je najbolje koristiti u sirovom obliku jer ovo povrće gubi većinu hranjivih tvari tijekom kuhanja. Najbolje je odabrati dinstani kupus od kiselog kupusa, jer doprinosi probavljivosti teške hrane.

Bundeva bez kore

Kora od bundeve sadrži biljne proteine ​​koji inhibiraju reprodukciju gljivica. A u odnosu na celulozu u kori je mnogo više cinka.

Bolje je pokušati smanjiti gornji sloj bundeve prije kuhanja ili je, na primjer, ispeći s koricama. 

Prženi patlidžani

Prženi plavi paradajz sa sirćetom i belim lukom namirnica je koju mnogi od nas vole. Oni koji preferiraju pržene patlidžane nego pečene patlidžane dobit će više povrća kalija i manje nitrata.

Musli sa mekinjama i mlekom

Može se činiti da ako dodate mlijeko u musli, oni će postati samo korisniji, ali mnogo je bolje jesti ih s običnom kipućom vodom. Sam musli i mekinje dugo se probavljaju i u kombinaciji s mlijekom mogu uzrokovati težinu u donjem dijelu trbuha i nadutost.

Musli s vodom mogu biti i ukusni, samo dodajte voće i med, sušeno voće ili orahe i uživajte u hranjivom doručku.

Sirovi paradajz

Općenito je prihvaćeno da sirovo voće, povrće i bobičasto voće imaju mnogo više vitamina od termički obrađenog. U slučaju paradajza stvari su drugačije. Tokom dinstanja ili pečenja paradajz je obogaćen elementima u tragovima.

Crni čaj sa mlijekom

Englesku tradiciju dodavanja mlijeka u crni čaj ne vole samo Britanci. Samo zbog mlijeka isparavaju sva antioksidativna svojstva čaja. Možda će vam se svidjeti i aromatični čaj s medom, citrusima ili nanom. Takvo piće je mnogo bolje.

Beli luk u jelima

Cijeli režnjevi češnjaka mogu dodati pikantan okus jelima, a ne vole svi probati sjeckani češnjak. Ali samo rezanje bijelog luka može donijeti mnogo više koristi od cjeline.

Brokoli

Moraju se skuhati vrlo pažljivo i za kratko vrijeme. Velika greška kuhara je njihovo prženje, zbog čega nestaje mnogo vitamina C, klorofila, proteina i šećera.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom