Ovaj dio oraha pravi je izvor zdravlja i svi ga bacamo ne trepnuvši okom

Ovaj dio oraha pravi je izvor zdravlja i svi ga bacamo ne trepnuvši okom

Orasi su nesumnjivo jedna od najkorisnijih namirnica na tržištu. Svi smo čuli da ih moramo jesti tijekom ispita ili velikog psihičkog napora, a orahovo ulje je nezamjenjiv proizvod u kuhanju.

Danas ćemo, međutim, govoriti o dijelu oraha koji nitko ne koristi, jednostavno zato što ne sumnjamo u njegova korisna svojstva.

Govorimo o pregradama oraha - ispada da nisu ništa manje vrijedne od jezgre oraha ili ljuske.

Tinktura koju smo pripremili ima snažan ljekoviti i obnavljajući učinak na cijelo tijelo.

Orasi su od davnina poznati po svojim zdravstvenim prednostima. Osim njih, rekordna količina biološki aktivnih tvari sadržana je u njihovim zelenim ljuskama i pregradama oraha.

Pregrade od oraha imaju jedinstven hemijski sastav. Sadržaj joda, natrija, kalija i magnezija, vitamina B, C, E, A, D i PP, tanina, aminokiselina, antioksidansa sprječava prerano starenje i ima hrpu drugih blagodati koje rješavaju mnoge zdravstvene probleme. Na primjer, poremećaji u aktivnosti štitne žlijezde i endokrinog sistema općenito, problem sa želucem, crijevima i imunološkim sistemom, mogu se riješiti tinkturom barijera od oraha. Korisna je i za pacijente sa dijabetesom.

Kako pripremiti tinkturu od pregrada oraha?

Za pripremu tinkture potrebne su vam pregrade od oraha i votka, koja bi trebala biti najmanje 40 stupnjeva. Pripremite lijek od pregrada dobijenih od jednog kilograma oraha. Prvo ih prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoje oko pet minuta. Uklonite vodu i sirovinu prebacite u staklenu posudu ili bocu. Sipajte litru votke i dobro zatvorite poklopac.

Čuvati na hladnom i tamnom mestu 3-4 dana. Zatim dobro protresite staklenku i ostavite tinkturu da insistira još 3-4 dana. Gotova smjesa čuva se u tamnoj staklenoj posudi tako da izravna sunčeva svjetlost ne uništava korisne tvari u njoj i ne umanjuje njen ljekoviti učinak. Pripremljena tinktura zadržava svoja svojstva najmanje tri godine.

Uzimajte ga 3 puta dnevno prije jela, razrijedivši 5-7 kapi toga u žlici čiste vode. 

Možete ga koristiti i kao oblog tako što ćete namočiti komad gaze i nanijeti ga na bolno mjesto. Učvrstite ga zavojem. Radite jedan postupak dnevno, najbolje uveče. Oblozi ublažavaju bolove u zglobovima. 

Zapamtite da se u slučaju ozbiljne bolesti trebate posavjetovati sa stručnjakom. Uzimanje tinkture ne može zamijeniti konzultaciju s ljekarom!

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom