2 čarobna dodatka u sezoni virusa

2 čarobna dodatka u sezoni virusa

Kada govorimo o prevenciji ili liječenju virusnih bolesti, uvijek mislimo na cink, ehinaceju i vitamin C kao djelotvorne komponente zdravlja tokom jesensko-zimskog perioda. Ali postoje i drugi suplementi koji mogu skratiti trajanje i ublažiti simptome ovih stanja.

Beta-glukani (β-glukani)

To su neprehrambeni polisaharidi koji imaju pozitivan imunološki učinak. Beta glukani se nalaze uglavnom u gljivama i kvascu, kao i u žitaricama (ovas).

Suplementi sa β-glukanima (iz gljiva) poboljšavaju funkciju makrofaga i limfocita. Rezultati posebne studije pokazuju da uzimanje 900 mg β-glukana (izvor - pivski kvasac) tokom 16 sedmica smanjuje broj prehlada za četvrtinu, a pojavu simptoma kod bolesnih osoba - za 15%.

Kolostrum

Proizvod je vrsta mlijeka dobijenog od sisara tokom prva tri dana života njihovog potomstva. Sadrži visoku koncentraciju antitijela. Njegov "zadatak" je da pojača imunološki odgovor novorođenih sisara. Kod ljudi, kolostrum od kravljeg mleka jača imuni sistem. Opskrbljujući tijelo imunološkim stanicama, može prirodno stimulirati imunitet. Ovo će biti od velike pomoći ako se pacijenti ne mogu liječiti antibioticima (to uključuje starije osobe ili pacijente nakon operacije).

Ova dva sastojka imaju sličan učinak kod zaraznih bolesti. Oni ne utiču direktno na virus, ali poboljšavaju sposobnost organizma da se brani.

Opšte preporuke za jačanje imunog sistema

Zdrava dijeta. Zdrava prehrana može vam pomoći da dobijete dovoljno mikronutrijenata koji igraju ulogu u održavanju imunološkog sistema, uključujući:

• Vitamin B6, koji se nalazi u piletini, lososu, tunjevini, bananama, zelenom povrću i krompiru (sa korom).

• Vitamin C, koji se nalazi u citrusima, paradajzu, brokoliju i spanaću.

• Vitamin E, koji se nalazi u bademima, suncokretovom ulju, sjemenkama suncokreta i spanaću.

Unos tečnosti. Voda igra veoma važnu ulogu u našem telu, uključujući podršku našem imunološkom sistemu. Tečnost u krvotoku koja se zove limfa, koja nosi imune ćelije za borbu protiv infekcija, uglavnom je voda. Dehidracija usporava kretanje limfe, što dovodi do slabljenja imunološkog sistema.

Potpuni san. Hronična deprivacija sna slabi imunološku funkciju. Važno je da se dovoljno naspavate tokom hladne sezone kako biste smanjili šanse za prehladu i grip.

Fizička aktivnost. Svaki pokret jača imunološki sistem i pomaže osobama sa autoimunim bolestima.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom