Beli luk - prirodna vakcina

Beli luk - prirodna vakcina

Još jedno uobičajeno sredstvo za borbu protiv virusnih infekcija. Preporučljivo je pripremati kapi za nos i razne tonik mješavine od bijelog luka ili ga uzimati u čistom obliku. 

Nažalost, efikasnost bijelog luka u liječenju bolesti nije potvrđena. „U jednoj studiji je postalo jasno da ljudi koji su uzimali beli luk svaki dan tokom tri meseca zapravo imaju manje šanse da dobiju virusne infekcije“, rekao je dr Vodovozov.

- Ali sa takvim trajanjem, bolest je bila ista kod onih koji su uzimali beli luk i kod placebo grupe. Tako da ga možete jesti kao profilaktiku, ali ne i kao lijek.” 
Osim toga, naučnici primjećuju i izraženu antivirusnu aktivnost ekstrakta bijelog luka, ali samo kada su u pitanju ćelijske kulture, tj. u epruveti. „Takav efekat je nemoguće u potpunosti reproducirati u ljudskom tijelu. Nažalost, ovo se odnosi i na mnoge navodno obećavajuće, posebno dizajnirane antivirusne lijekove.” 

Terapeut upozorava da bijeli luk nikako nije pogodan za osobe sa bolestima gastrointestinalnog trakta, jer ima jako nadražujuće djelovanje. 

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom