Jedinstvena priča o djevojčici s rijetkim sindromom koja je službeno proglašena najvišom na svijetu

Jedinstvena priča o djevojčici s rijetkim sindromom koja je službeno proglašena najvišom na svijetu

Rumeisa Gelgi, 24, iz Safranbolua u Turskoj, donijela je slavu svojoj porodici, ali ne putem društvenih mreža. Nedavno je zvanično proglašena za najvišu živuću ženu na svijetu - njena visina dostiže 215,16 cm. Tačnost mjerenja potvrdila je Komisija Ginisove knjige rekorda, koja je Rumeisu uvrstila na listu pobjednika.

Ovaj Rumeisin rekord postao je njen drugi, djevojka je prvi put ušla u Knjigu rekorda kada je 2014. godine postala najviša tinejdžerka sa visinom od 213,6 cm. Rekorderka duguje ovu fenomenalnu osobinu svoje bolesti - Weaverov sindrom. Slučaj Rumeise smatra se jedinim dokumentiranim u Turskoj o osobi sa takvom bolešću.

Užasna skolioza, naknadne operacije i neujednačen rast kostiju doveli su do toga da je djevojčica postala invalid, vezana za invalidska kolica. Ponekad možete ustati, pa čak i krenuti, ali samo uz pomoć posebnih šetača. Takva ograničenja ne smetaju Rumeisi, koja pokušava da uzme sve od života.

Voli da se igra sa nećakinjom, gleda TV na Netflixu, čita knjige i trenira u bazenu - to nije samo zabavno, već i veoma važno za njeno zdravlje.Devojčica dobija snažnu podršku ne samo od porodice već i od stranaca.

"Uvijek žele da se slikaju sa njom, a Rumeisa to nikada ne odbija", rekla je njena porodica.

Ima, naravno, i neprijatnih situacija kada je čudno gledaju ili je krišom slikaju, ali devojka je na to navikla. "Razumijem da je ovo ponašanje sasvim normalno, ali osuđujem ih", objašnjava Rumeisa. Veoma je zadovoljna svojom novom titulom jer je postala poznata i može pokazati ljudima da nikada ne treba odustati od sebe.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom