Kako razlikovati koronavirus od prehlade: glavni znakovi

Kako razlikovati koronavirus od prehlade: glavni znakovi

Danas virus korona ima veliki broj sojeva, što ga znatno otežava otkrivanje, posebno na pozadini gripe i SARS-a /teškog akutnog respiratornog sindroma/, koji uvijek dolaze s početkom hladne sezone. Kako znati da li imate prehladu ili covid?

Prije nego što govorimo o simptomima specifičnim za COVID-19, važno je napomenuti da su oni često vrlo slični simptomima obične prehlade. Osim toga, korona virus može biti blag ili čak asimptomatski. Za sve promjene u dobrobiti koje nisu tipične za normalno stanje, trebate se obratiti ljekaru i uraditi PCR test na COVID-19 i prisustvo antitijela.

Znakove na koje treba obratiti pažnju, prije svega, ako sumnjate na infekciju koronavirusom, analiziramo zajedno sa alergologom-imunologom najviše kategorije.

Simptomi COVID-19

Kao što je već spomenuto, prve znakove COVID-19 teško je razlikovati od uobičajenih znakova prehlade. To posebno uključuje uobičajene simptome kao što su:

slabost
kašalj
groznica

Češći simptomi COVID-19 uključuju:

Jaka glavobolja
Kihanje 
Bol u grlu
Otežano gutanje
Bol u mišićima 
Začepljenje u grudima
Osjećaj nedostatka zraka
Otežano disanje
Gubitak mirisa i okusa        

Međutim, COVID-19 može imati i druge simptome – posebno, osoba može imati gastrointestinalne probleme, kao što su mučnina, povraćanje i dijareja.

Ostali neuobičajeni simptomi uključuju hemoptizu i probleme sa sluhom zbog dugotrajnog oštećenja sluznice gornjih dišnih puteva. Moguće su promene na centralnom nervnom sistemu – u vidu konfuzije. U pravilu se takvi simptomi javljaju kod starijih pacijenata starijih od 65 godina. Infekcija se može javiti i uz produženo curenje iz nosa, što nije tipično za uobičajene respiratorne infekcije.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom