Naučnici su otkrili šta usporava rast ćelija raka

Naučnici su otkrili sta usporava rast ćelija raka

Prije samo deset godina, liječnici su pacijentima s dijagnozom raka savjetovali da ostanu mirni.

Danas se njihovo mišljenje promijenilo i sada vjeruju da će neke vježbe pomoći u rješavanju raka.

Dokazano je da ljudi koji se bave sportom imaju mnogo manji rizik od razvoja raka. Ako se patologija razvila, tada je moguće postići pozitivne rezultate liječenja mnogo brže ako osoba redovito vježba.

Istovremeno, naučnici još uvijek imaju šta naučiti jer ne znaju koje će vježbe u ovom slučaju biti najkorisnije.

U novoj studiji stručnjaci su pratili desetak pacijenata s rakom prostate. Oni se podvrgavaju antiandrogenskoj terapiji, koja blokira muške polne hormone i njihov učinak na prostatu.

Vježbe su bile propisane za liječenje koje je trebalo izvoditi 12 sedmica. Kurs je uključivao aerobne vježbe, vježbe ravnoteže i snage. Osim toga, pacijentima su ponuđeni proteinski suplementi.

Naučnici prate nivo miokina u krvi. To su posebni proteini koji se proizvode tijekom treninga mišića.

Na kraju vježbe utvrđeno je da se nivo miokina značajno povećao. Zatim je u laboratoriji izveden eksperiment koji je pokazao da ovaj protein ne ubija ćelije raka, već odašilje signal T ćelijama i tjera ih da napadaju maligne tumore.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom