Bez alkohola i pržene hrane protiv akni

Bez alkohola i pržene hrane protiv akni

Imate puno bubuljica na licu sa bijelim vrhovima. Ne pomažu ni antibakterijski sapun ni alkoholna tinktura sa nevenom. Postoji li način da se riješite ovog problema – vaše lice izgleda užasno i odbojno?

Naravno, postoji rješenje za problem, ali liječenje mora propisati ljekar. Terapija zavisi od težine bolesti. U slučaju blagog toka dovoljan je lokalni tretman - masti i kreme koje imaju antibakterijska, protuupalna svojstva i smanjuju proizvodnju sekreta iz žlijezda lojnica. Ako je stepen umjeren ili težak, obično se propisuju antibiotici. Oni uklanjaju infekciju, ublažavaju upalu i normaliziraju rad lojnih žlijezda.

U težim slučajevima potrebni su lekovi koji se nazivaju sistemski retinoidi – derivati ​​vitamina A. Ali i antibiotike i sistemske retinoide prepisuje samo lekar: ovi lekovi imaju mnogo kontraindikacija i nuspojava. Za vrijeme liječenja preporučljivo je uraditi testove funkcije jetre, ultrazvuk trbušnih organa.

Ishrana je takođe važna kod ovakvog problema. Kako biste smanjili pojavu bubuljica na licu, slijedite ove savjete:

• Isključite masnu, prženu, začinjenu hranu, umake i začine.

• Alkohol, slatka gazirana pića, kafa, kakao su zabranjeni.

• Važno je svesti na minimum potrošnju konditorskih proizvoda, uključujući čokoladu, peciva,.

• Mleko i mlečne proizvode takođe treba isključiti, čak i sa malo masti.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom