Riješite se ovog cvijeća u svom domu hitno dok ste još živi

Riješite se ovog cvijeća u svom domu hitno dok ste još živi

Bez sumnje, sobne biljke ukrašavaju dom. Uz njih, svaka soba postaje živa, svježa, ugodna. Ali neki od ovih cvjetova predstavljaju veliku opasnost po zdravlje.

U nekim sobnim biljkama postoji sok, koji može izazvati upalu, svrab, suzenje.

Ovaj negativan efekat je karakterističan za sve vrste mlječnih cvjetova. 
Kućne biljke takođe mogu izazvati alergijsku reakciju. Nakon kontakta s takvim biljkama javlja se svrab, osip, salivacija. Oticanje očiju i usana, kašalj, otežano disanje. Takve biljke su geranijum i jaglac 

Fikus je sobni cvijet koji se nalazi u gotovo svakom domu. Međutim, izuzetno je štetno po zdravlje. Fikus može izazvati napade astme i ozbiljne alergijske reakcije.

Azaleje, hortenzije i filodendroni  su takođe prilično otrovni . Ove biljke mogu uzrokovati štetu samo ako uđu u tijelo. Zbog toga ne bi trebalo da žive sa decom i trebalo bi ih izmestiti iz kuće.

Cvijeće porodice Toinovi nije ništa manje opasno. Najpoznatiji članovi ove porodice su oleander, adenijum - pustinjska ruža, kamelija, mandevil . Sadrže tvari koje štetno djeluju na kardiovaskularnu aktivnost. Naravno, ako im se samo divite, nema opasnosti. Ali ih ne treba uzimati interno, čak i ako ih preporučujete u nekim receptima narodne medicine.

Biljke su posebno opasne u periodu cvatnje, a posebno ako imaju jaku aromu. Ovaj miris može uzrokovati jake glavobolje. Ljiljan ima takav miris . Ovaj cvijet je lijep koliko i štetan. Sve vrste ljiljana, bez izuzetka, štetne su za ljudsko zdravlje. Ovaj cvijet može uzrokovati izuzetno jake glavobolje, pa čak i gubitak svijesti. Ovo cvijeće definitivno ne bi trebalo biti tamo gdje ljudi spavaju.

Vrlo često u sobama se nalazi monstera . Ova tropska biljka prilično velikih ljuski u prijevodu s grčkog znači "neobična". Veoma je otrovna. Ako samo ostane u vazi bez dodirivanja, nije ništa strašno. Ali ni u kom slučaju ne treba probati njen sok, jer može izazvati opekotine unutrašnjih organa, očiju, grla, želuca. A kada dospije na kožu, izaziva upalu epiderme.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom