Dijagnoza kičme od strane doktora engleske kraljice

Dijagnoza kičme od strane doktora engleske kraljice

Traume, stres, gojaznost i pothranjenost, potreba da se po ceo dan radi za kompjuterom, ili obrnuto – da se dugo ostane uspravno, negativno utiču na kičmu i izazivaju bol. Doktor Mozaraf Ali, koji godinama brine o zdravlju britanske kraljevske porodice, dijeli nekoliko jednostavnih i efikasnih načina za samodijagnozu.

1. Lezite na tepih, opustite pete, koljena, kukove i ramena. Smjestite se kako biste pronašli najpovoljniju poziciju za vas.

Zatim počnite duboko udisati i izdisati. Ako i pored opuštenih i istegnutih mišića osjetite napetost u leđima, vratu ili leđima, to je signal da nije sve na ovom području kako bi trebalo biti.

2. Početna pozicija je ista. Okrenite glavu ulijevo tako da vam nos bude usmjeren na lijevo rame. Pokušajte da okrenete glavu što je više moguće. Ako ne možete uhom dodirnuti pod, a razlog tome je bol koji se javlja niotkuda, znajte da ili imate problem sa pršljenom i međupršljenom na lijevoj strani kičme, ili sa mišićima i tetive koje se nalaze na desnoj strani - one su napete i onemogućavaju vam da izvedete ovaj pokret. Ponovite test na drugoj strani.

3. Početna pozicija je ista. Lagano podignite vrat i približite bradu grudima. Ako se javi bol, to ukazuje na prisustvo problema. Pokušajte otkriti gdje vas najviše boli.

4. Početna pozicija je ista. Savijte noge u koljenima i povucite gležnjeve prema zadnjici. Stopala treba da budu u širini bedara. Pogledaj gore. Dišite ravnomerno. Naizmjenično savijajte koljena lijevo i desno. Ako ne možete dodirnuti pod jednim od koljena – u idealnom slučaju stopalo treba potpuno ležati na podu – to je pokazatelj problema u lumbalnoj kičmi. Pokušajte odrediti gdje vas najviše boli.

5. Lezite na pod i ispružite noge. Podignite desnu nogu bez savijanja koljena. Nastavite da ga podižete što više možete. Ako uspete da dobijete pravi ugao (potpetice treba da budu okrenute prema plafonu), to znači da je sa karlicom i strukom sve u redu. Ako to ne možete učiniti, to ukazuje na prisustvo mišićnih grčeva koji onemogućavaju odvijanje ovog pokreta. Ponovite test lijevom nogom.

6. Stanite uspravno sa ispravljenim rukama ispred sebe. Bez savijanja kolena, pokušajte rukama da dodirnete nožne prste – telo bi trebalo da se savije pod uglom od oko 60 stepeni. Čak i ako ne dosegnete deset centimetara, sve je u redu. Ali ako je razmak između prstiju na rukama i nogama veći, nešto nije u redu s leđima.

7. Ustanite, spojite dlanove na grudi. Zarotirajte torzo u stranu tako da vam karlica ostane mirna. Ako ne možete da se rotirate za 90 stepeni, pokušajte da otkrijete koji deo vašeg tela muči bol.

8. Počnite polako rotirati vrat oko centralne ose vašeg tijela u oba smjera. Ako čujete bilo kakve zvukove kliktanja, trebali biste ih se riješiti ako je moguće. Ako vam se vrti u glavi, to je takođe znak problema. U idealnom slučaju, ne bi trebalo biti škljocanja ili vrtoglavice.

9. Ustanite i nakašljajte se nekoliko puta. Ako osjećate bolove u leđima, obratite pažnju na ovo područje.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom