Dvostruka epidemija - nova zarazna prijetnja

Dvostruka epidemija - nova zarazna prijetnja

„Dvostruka epidemija mogla bi ozbiljno da zakomplikuje situaciju u zdravstvu i dovede do stotina hiljada žrtava“, saopštio je Medicinski fakultet Univerziteta Harvard. A šta je tačno tzv Twindemia i zašto je prijetnja cijelom čovječanstvu, pogledajte u sljedećem članku objavljenom na BBC-u.  

Zapadni naučnici predviđaju pogoršanje epidemiološke situacije širom svijeta zbog nove zarazne prijetnje, koju su nazvali "twindemia" (od engleske riječi twins - dvostruki). Ovo je objavio BBC, pozivajući se na stav stručnjaka sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard. 

Twindemia je dvostruka epidemija. S jedne strane, akutne respiratorne virusne infekcije (SARS ili gripa), as druge - koronavirus. A kada se još jedan talas Kovida poklopi sa sezonskom pojavom prehlade, ljudima prijeti dvostruki udarac po zdravlje, kažu naučnici sa Harvarda. 

"Suočeni smo s prijetnjom epidemije dva respiratorna virusa u isto vrijeme, zbog čega bi zdravstveni sistem lako mogao biti preopterećen, nesposoban da se nosi sa protokom bolesnih ljudi", rekao je profesor Daniel Solomon sa Harvard Medical. Škola. Twindemija bi se ove godine mogla pojaviti širom sjeverne hemisfere, kažu naučnici. Prognoza je da bi tokom zime mogao eksplodirati. 

"Hladna sezona na sjevernoj hemisferi obično počinje s početkom prvih mrazeva i traje skoro pola godine - do sredine marta", podsjećaju istraživači. 

I ističu da rizična područja uključuju:

• djeca čiji imunitet još nije dovoljno razvijen;

• starije osobe;

• osobe koje boluju od hroničnih bolesti.

Epidemiolozi smatraju da smo 2020. uspjeli izbjeći twindemiju zahvaljujući restriktivnim mjerama bez presedana. Sada, međutim, nakon djelomičnog ukidanja antikvarnih mjera, nakon uobičajenog toka života, bit će neizbježno da nas prate i primarne infekcije će se vratiti. 

“U razvijenim zemljama, gdje je značajan dio stanovništva već vakcinisan protiv Kovid-19, vlasti ukidaju restriktivne mjere. Djeca se vraćaju u školu, odrasli - u urede, u produkcije, u restorane. Stoga nije iznenađujuće što je broj oboljelih od gripe porastao”, piše BBC. 

Osim toga, istraživači primjećuju da društvo potcjenjuje rizik od sezonske gripe. Dakle, prema profesoru Davidu Matthewsu sa Škole za ćelijsku i molekularnu medicinu na Univerzitetu u Bristolu, oko 650.000 ljudi umre svake godine od sezonske gripe i njenih komplikacija širom svijeta. Prof. Matthews također dodaje da se ove zime očekuje značajan porast incidencije gripe i respiratornih virusa HRSV, koji zahvaćaju donje respiratorne puteve. 

Profesor epidemiologije zaraznih bolesti Ian Johnson sa University College London i predsjednik Britanske akademije medicinskih nauka ukazuje na još jednu potencijalnu opasnost: poznato je da virus gripe značajno mutira iz godine u godinu. Ponekad, na primjer jednom u 10 godina, to dovodi do pojave novog, opasnijeg soja. To se dogodilo 2009. godine, kada je izbijanje svinjske gripe u Meksiku eskaliralo u globalnu epidemiju. 

Prema nekim naučnicima, ako izbije tvindemija, neće biti potrebe za novim zatvaranjem. Prema riječima Iana Johnsona, mjere koje već poznajemo idealne su za borbu protiv gripe: nošenje maski, redovno i temeljito pranje ruku, držanje društvene distance i, što je najvažnije, vakcinacija. 

Prof. Matthews je uvjeren da je poželjno da ove godine to učini svako ko nikada nije bio vakcinisan protiv gripa. Da zaštitite što je više moguće ne samo sebe nego i druge.

Na pozadini masovne vakcinacije protiv korona virusa, zapadni naučnici sproveli su i posebnu studiju kako bi razjasnili da li se vakcina protiv koronavirusa i gripa može praviti istovremeno. 

„Odgovor je jednostavan – možda čak i istog dana“, piše BBC.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom