Elektroterapija - nova metoda liječenja raka

Elektroterapija - nova metoda liječenja raka

Elektroterapija ili galvanoterapija je neinvazivni oblik liječenja raka ciljanom primjenom galvanske električne struje na tumore, koji se posljednjih godina sve više koristi kao alternativna metoda u liječenju mnogih klinika. Za liječenje tumora uveden je relativno nedavno.

Elektroterapija se primjenjuje sa dvije glavne varijante konfiguracije elektroda - intratumoralno, irigacijom ili pokrivanjem tumorske formacije između nekoliko ravnih elektroda. Elektroterapija utiče na metabolizam tumorske ćelije.

Tumorsko tkivo ima manji otpor od zdravog tkiva i stoga je električna struja fokusirana na ovom nivou. Tokom protoka galvanske struje u tkivima ispod elektroda dolazi do značajnih promjena pH medija. To uzrokuje promjenu biokemijskih reakcija i dovodi do uništenja tumorske stanice.

Elektroterapija takođe pozitivno utiče na aktivnost imunog sistema. Učinak galvanske struje dovodi do nakupljanja u tumoru aktiviranih imunoloških stanica, u cilju prepoznavanja tumora kao stranog tijela, uz naknadnu reakciju za uklanjanje struktura oštećenih elektroterapijom.

Primjedbe

  1. Hvala na ovim informacijama.
    Interesantan blog i tekstovi koji se nalaze na njemu.
    Prava mala rapsodija znanja!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom