Kako pravilno odrediti kada je kašalj "loš"

Kako pravilno odrediti kada je kašalj "loš"

Obično "loš kašalj" znači prelazak bolesti u teški oblik koji ugrožava život osobe. Ali kada kašalj postaje opasan?

Kašalj općenito prati većinu virusnih bolesti, uključujući gripu, prehladu, SARS i COVID-19. Uz pravilno kućno liječenje i odsustvo drugih bolnih simptoma, prolazi sam od sebe za 7-10 dana.

Kašalj na pozadini blažeg oblika korona virusne infekcije nestaje nakon otprilike 10-14 dana.

Općenito, pacijenti s klasičnom akutnom respiratornom virusnom infekcijom ili gripom žale se na suhi kašalj. U ovom slučaju još uvijek možete spriječiti razvoj bolesti. Činjenica je da je infekcija lokalizirana u grlu i da još nije ušla u dišne ​​puteve.

Suhi kašalj je obično paroksizmalan. Važno je ostati u krevetu, udisati, ispirati grlo i piti puno tople tečnosti. Vaš zadatak je omekšati mukoznu membranu i izazvati izlučivanje sputuma.

Vlažni kašalj može biti sljedeća faza nakon suhog kašlja ili se može pojaviti sam. U ovom slučaju, važno je osigurati oslobađanje sputuma iz tijela.

Važno je da ne propustite trenutak kada kašalj počne da se pojačava. Najčešće bolesti nestaju za nedelju ili dve, ali se pogoršanje simptoma ne može zanemariti. Ako kašalj traje duže od tri sedmice, svakako se obratite ljekaru.

Ozbiljni problemi kao što su tuberkuloza i rak pluća su prijavljeni sa sluzi i krvlju u sputumu. Pri kašljanju boli rame ili područje ispod lopatice. Kratkoća daha i otežano disanje mogu ukazivati ​​na razvoj infekcije koronavirusom.

Da biste razumjeli uzrok kašlja, trebate se posavjetovati sa specijalistom - terapeutom, otorinolaringologom, pulmologom. Da bi ispitao promjene u tijelu na pozadini kašlja, liječnik može zatražiti od pacijenta da napravi fluorografiju, rendgenski snimak, kompjuteriziranu tomografiju ili magnetnu rezonancu, ultrazvuk srca i bronhoskopiju za biopsiju.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom