Majčina dušica ublažava kašalj i čini čuda sa vašim plućima

Majčina dušica ublažava kašalj i čini čuda sa vašim plućimaMajčina dušica ublažava kašalj i čini čuda sa vašim plućima

Iznad svega, majčina dušica je biljka koja ublažava kašalj. I u narodnoj medicini koristi se vekovima. Takođe, biljka je deo mnogih lekova.

Ova biljka se često uključuje u prevenciju i liječenje respiratornih infekcija. Biljka je u stanju da eliminiše peckanje i bol u grlu, ublaži pojavu iscrpljujućeg kašlja i olakša disanje. Ako imate problema sa odlaskom sluzi u bronhije i dušnik, majčina dušica će efikasno rešiti ovaj problem. Kod prehlade, upale grla ili gripa najbolje je skuvati majčinu dušicu i piti je kao čaj.

Majčina dušica protiv kašlja: jednostavni recepti

Zbog svojih antiseptičkih i mukolitičkih svojstava, čaj od majčine dušice stvara sve uslove za omekšavanje sputuma i njihovo lučenje, otklanja uzroke kašlja.

Kod prvih simptoma

U glinenu posudu prelijte kašičicu iseckane majčine dušice sa čašom ključale vode. Potopite 45 minuta i uzmite oralno u 3 podijeljene doze. Važno je održavati iste vremenske intervale.

Za kašalj i prehladu

Ako je kašalj dugotrajan i sa ispljuvakom, tradicionalna medicina savjetuje da pijete jaku juhu od majčine dušice. Recept je malo komplikovaniji.
Uvarak pripremite prema prvom receptu. Zatim ga pomiješajte 1:1 sa svježim sokom aloe i kašikom meda. Promiješajte i uzimajte 2 supene kašike svaka 2,5 sata. Takav tretman 4-6 dana dovodi do potpunog oporavka.

Inhalacije sa majčinom dušicom

Dovoljno je disati 8 minuta preko tek skuvanog napitaka, kako bi para majčine dušice delovala protivupalno na sluzokožu respiratornog sistema. Inhalacije se mogu izvoditi ne samo s vodenim bujonom majčine dušice, već i uz korištenje eteričnog ulja biljke. Dodajte 5 kapi aromatičnog ulja u vruću vodu i dišite preko pare.

Majčina dušica je pravo skladište korisnih elemenata u tragovima i vitamina. Stoga čajevi i odvari od njega imaju ne samo ljekovitu već i nutritivnu vrijednost.

Kome je pogodna majčina dušica?

Prije nego što pređete na korisna svojstva biljke, provjerite kontraindikacije. Ne preporučujemo upotrebu majčine dušice:

trudnice i dojilje;
osobe sklone alergijama;
djeca mlađa od 4 godine;
pacijenti sa oboljenjem jetre;
osobe s hiperkalcemijom, hipervitaminozom.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom