Novi simptom K-19: Ako vaši prsti…

Novi simptom K-19: Ako vaši prsti…

Iako smo u pandemiji skoro dvije godine i već smo identificirali neke od glavnih simptoma korona virusa, oni se vremenom mijenjaju.

Jedan od razloga je što svakim danom stvari koje saznajemo o korona virusu postaju sve više i više. Drugi je da se sam virus mijenja i utiče na ljude na različite načine.

Bez obzira na razlog, u medicinskoj zajednici se pojavljuje sve više novih pojmova o pandemiji.

Prema nedavnim studijama, postoji novi simptom koji ukazuje na prisustvo infekcije.
Radi se o "covid prstima".

Prema liječnicima, mnogi pacijenti sa koronavirusom razvijaju manifestacije bolesti na koži. "Kovid prsti" - to je kada prve falange prstiju oteknu, pocrvene, na njima se formiraju plikovi i apscesi. Simptomi podsjećaju na promrzline.

Stručnjaci iz bolnice Komunarka Kovid su na listu uobičajenih kožnih manifestacija COVID-19 dodali lažne promrzline.

Problem, kao i mnogi drugi od koronavirusa, vezan je za vaskularno oštećenje. Najčešći "prsti prstiju" nalaze se kod maloljetnika, ali ima i odraslih.

Osip na koži može biti simptom ranog oblika covida kada ga nismo svjesni. Ako su vam prsti na rukama ili nogama promijenili boju ili se pojavi osip, obratite se ljekaru. Prije ere koronavirusa, to bi najvjerovatnije bili ekcem ili dermatitis.

Još jedna loša vijest je da se nakon oboljevanja od koronavirusa kožne bolesti mogu pogoršati i teže nego inače – isti ekcem, na primjer, ili psorijaza.

Ljekari savjetuju da u slučaju korona virusa obratite pažnju na prste na rukama i nogama, jer mogu promijeniti boju. Takođe moramo priznati da se kožne bolesti koje je teško liječiti mogu debitovati, odnosno javiti se kod onih koji ih ranije nisu bolovali.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom