Ovo je prvih 5 alarma za dijabetes

Ovo je prvih 5 alarma za dijabetes

Dijabetes je bolest koja se javlja kada je nivo glukoze u krvi previsok. Njegovi simptomi su u nekim slučajevima povezani s oštećenjem očiju, bubrega i živaca.

Nemaju svi s dijagnozom dijabetesa uobičajene simptome  kao što su žeđ, trnci u rukama ili nogama, neobjašnjivi gubitak težine i učestalo mokrenje.

Danas bismo željeli govoriti o nekim od manje poznatih simptoma dijabetesa.

Ako patite od jednog ili više ovih simptoma, odmah se obratite svom ljekaru.
 

Iritacija kože

Jedan od najmanje poznatih simptoma dijabetesa javlja se kada razina glukoze u krvi premaši normalne vrijednosti. To rezultira suvom kožom koja svrbi.

Svrab se može javiti na dlanovima, rukama, stopalima i tabanima . Stoga, ako je vaša koža iritirana ili svrbi, provjerite da to nije uzrokovano lošim vremenom. Ako jeste, provjerite šećer u krvi.

Dijabetes utječe na krvotok i udove gdje se obično javlja ova iritacija kože.

Perut ili suvo vlasište

Mnogi ljudi nikada ne pomisle da bi ovo moglo biti simptom dijabetesa. Kada imate višak šećera u krvi, tijelo ga obično pokušava izbaciti urinom.

Međutim,  uklanjanjem viška tekućine iz tijela, neka područja počinju patiti od dehidracije.  To uzrokuje stvaranje ljuski na tjemenu, što je i neugodno i iritantno.

Također može uzrokovati seboroični dermatitis, koji se najčešće naziva perut. Budući da je koža najveći organ u tijelu, može se proširiti po cijelom vlasištu.

Osim toga, upala na ovom području stvara pogodne uslove za rast gljivice pitosporum, koja uzrokuje perut.

Ovaj mikroorganizam se hrani uljima vlasišta i može se brzo širiti za samo nekoliko dana. Manifestira se kao poznate bijele ljuske.

Hrkanje

Ovaj simptom bi vas mogao malo iznenaditi. Problemi sa disanjem tokom spavanja mogu povećati nivo šećera u krvi. Ovo stanje je poznato kao apneja za vrijeme spavanja.

Najbolje je spriječiti ovaj simptom zbog činjenice da može uzrokovati oslobađanje hormona stresa u tijelu tokom spavanja. Ovo značajno podiže nivo glukoze u krvi.

Ovo je neophodno za liječenje i prevenciju dijabetesa.

Hrkanje je povezano s nizom bolesti za koje mislite da nemaju nikakve veze sa dijabetesom.

Međutim,  ovo može biti dominantan faktor u nastanku dijabetesa,  jer je uzrokovan prekidom normalnog disanja uz opuštanje kontrakcije mišića koji steže dišne ​​puteve.

Hrkanje otežava ulazak kiseonika u pluća, što  remeti metabolizam glukoze.

Problemi sa sluhom

Da li ste znali da gubitak sluha može biti znak dijabetesa?

Ako primijetite da pojačavate zvuk na TV-u jer ga je teško čuti ili ako morate natjerati druge ljude da nešto ponavljaju nekoliko puta, obratite se svom ljekaru.

Nekoliko studija je pokazalo da gubitak sluha može biti znak dijabetesa.

Oni sa povišenim nivoom šećera u krvi češće imaju problema sa sluhom od onih sa normalnim nivoom glukoze.

To je zbog činjenice da  vrlo visoke razine glukoze oštećuju živce i krvne sudove unutrašnjeg uha . To narušava njihovu funkciju.

Promjene u vidu

Dijabetes uzrokuje promjene u tjelesnim tekućinama i to može utjecati na vid. Ovo je zaista čest simptom. Neki pacijenti mogu zapravo početi bolje vidjeti prije nego što im je dijagnosticirana bolest.

Odjednom vam možda više neće trebati naočare jer možete bolje vidjeti bez njih.  Kada se to dogodi, poboljšanje nije trajno. Kada se nivo glukoze stabilizuje, pacijent treba ponovo da počne da nosi naočare.

Ali ne brinite, to nije isto što i dijabetička retinopatija. Dijabetička retinopatija nastaje kada se krvni sudovi iza oka začepe.

U ranim fazama dijabetesa, oči ne mogu da se fokusiraju jer je nivo glukoze previsok.

To može uzrokovati promjene u obliku vaših očiju, ali to ne znači da ćete zbog dijabetesa izgubiti vid.

Ovi simptomi se često zanemaruju jer su obično povezani s drugim bolestima.

Ako primijetite bilo koju od ovih promjena na svom tijelu, uključujući najčešće simptome, najbolje je da se obratite specijalistu. On će vam dati tačnu dijagnozu i liječenje.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom