Sindrom iritabilnog crijeva povezan je s nervnim sistemom

Sindrom iritabilnog crijeva povezan je s nervnim sistemom

Od svoje 13 godine (sada imam 23 godine) počeo sam da patim od konstantne konstipacije, koju su pratili grčevi i nelagodnost u crijevima. Posjetila sam gastroenterologa, neurologa, pa čak i psihijatra. Čini se da je dijagnoza postavljena: crijevna neuroza, ali nikada nisu uspjeli pronaći pravi tretman za mene. Nijedan od lijekova koji su mi do sada prepisivali ne pomaže. Šta još mogu učiniti i kako se nositi s problemom?

Pacijent

Prije svega, morate napraviti pregled crijeva: kolonoskopija pokazuje njihovo stanje. Sindrom iritabilnog crijeva (iz ovoga što pišete, najvjerovatnije patite od ove vrste poremećaja) je često povezan sa nervnim sistemom.

Stres ili bilo koja vrsta nervnog prenaprezanja utiče na osetljive receptore u crevima (inače, tamo je njihova količina najveća posle mozga), nervne ćelije, pleksuse.

Za redovnu nuždu važno je da se normalno hranite, pijete dovoljno tečnosti i više vježbate. Vaš ljekar će Vam propisati preparate laktuloze ako smatrate da je to potrebno. Djeluju meko, fiziološki i što je najvažnije - ne dovode do navikavanja, pa se mogu uzimati ne mjesecima, već godinama. Drugi laksativi imaju tendenciju da iritiraju crijeva.

Dugotrajna upotreba izaziva iritaciju i grčeve crijeva, kao i navikavanje, što zahtijeva povećanje doze.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom