Zašili su muškarčeve ruke devojci i desilo se nešto neverovatno

Zašili su muškarčeve ruke devojci i desilo se nešto neverovatno

Indijska studentica Sidanagoder nije oklijevala kada su joj ponudili nove ruke, uprkos činjenici da su bile velike, tamnopute i dlakave jer su nekada pripadale muškarcu.

Sada kada su njene nove ruke postale vitke i bliže tonu boje kože devojčice, ovo je bilo veliko iznenađenje za lekare, koji su proveli 13 sati u operacionoj sali radi transplantacije.

"Donor je bio visok muškarac sa velikim, tankim prstima", rekla je Suma, Sidanagoderova majka, telefonom iz svog doma u Puneu u Indiji. „Sada niko ne sumnja da su to muške ruke.“ Čak je počela da nosi i nakit i lakira nokte.

Shreyin se život okrenuo naglavačke 2016. godine, kada je sa 18 godina doživjela nesreću u autobusu, usljed čega su joj slomljene obje ruke.

Zbog kašnjenja u pružanju prve pomoći, oba gornja uda su joj morala biti amputirana ispod lakta. Vrijedi napomenuti da je u svijetu urađeno samo 200 uspješnih ručnih transplantacija, od čega 9 u Indiji.

Prva takva operacija obavljena je u Sjedinjenim Državama 1999. godine, pacijent je bio muškarac kome je vatromet odsjekao lijevu ruku. Prva operacija u Indiji izvedena je 2015. godine na Institutu medicinskih nauka (AIMS) u Amriti u južnoj državi Kerala.

U ovom slučaju najveći problem je bio pronalazak donora. Iz humanitarnih razloga, indijske porodice često ne žele da se ruke njihovih najmilijih koriste kao donatori nakon smrti.

"Obično morate dugo čekati", rekla je Subramania Ayer, jedan od hirurga koji je operisao devojčicu. Kao rezultat toga, oni kojima je potrebna transplantacija su u toliko očajnom stanju da im ne smeta da ih transplantira donator suprotnog spola, kaže Ayer, specijalista za rekonstruktivnu hirurgiju.

Stoga, kada se u avgustu 2017. godine u bolnici pojavio par ruku jednog muškarca, Sidanagoder i njena porodica su se odmah složili. Prije nego što su ljekari počeli da šivaju tetive, krvne sudove i kožu, ruke donatora su prvo bile pričvršćene za kosti djevojčice.

Nakon transplantacije morala je na fizioterapiju, koja je trajala više od godinu dana - da se navikne na nove ruke, kao i da stekne pokretljivost i osjetljivost. Ayer kaže da se boja Sidanagoderovih ruku počela brzo mijenjati, ali mu je bilo teško objasniti zašto.


„Možda je to zbog MSH, hormona koji kontrolira mozak i koji stimulira proizvodnju melanina. Pitate se da li nivoi MSH zaista mogu uticati na boju kože? “ – kaže doktor.

Melanin je prirodni pigment koji koži, kao i kosi i očima daje boju. Dr Shela Agarwal, vodeći dermatolog u New Delhiju, kaže da nedostatak testosterona objašnjava zašto njene ruke postaju manje dlakave i slaže se da druge hormonalne promjene mogu utjecati na boju. 

Shreyi se sviđa činjenica da sada ima ruke, a nedavno je čak i polagala fakultetski ispit sa svojim novim rukama. Raduju se i ljekari koji su mladoj ženi uradili ovako složenu, ali tako važnu operaciju.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom