7 mogućih uzroka otežanog disanja

7 mogućih uzroka otežanog disanja

1. Kardiovaskularne bolesti. U tom slučaju dolazi do pogoršanja dotoka krvi u unutrašnje organe, a u krvi se nakuplja ugljični dioksid, objašnjavaju terapeuti. Tijelo nadoknađuje nedostatak kisika ubrzanim disanjem. Kod kardiovaskularnih patologija, otežano disanje se često povećava u ležećem, sjedećem, polusjedećem položaju i nakon vježbanja. 

2. Bolesti respiratornog sistema, koje posebno uključuju HOBP, bronhijalnu astmu, emfizem, rak pluća, Kovid-19, postkoidni sindrom. Kratkoća daha nastaje zbog suženja bronha; smanjenje respiratorne površine plućnog tkiva zbog tekuće upale ili fibroze. Kod ovih bolesti otežano disanje se javlja pri izdisaju, a otežano disanje se osjeća ubrzanim disanjem. Srce i pluća rade jače da obezbede kiseonik u krvi.

3. Anemija. Uzrok kratkog daha može biti nedostatak gvožđa u krvi, objašnjavaju terapeuti. Sa smanjenim nivoom hemoglobina i eritrocita, smanjuje se i količina kiseonika koja ulazi u organe i tkiva. Da bi nadoknadio ovaj nedostatak, tijelo povećava brzinu disanja. Tipični simptomi anemije su slabost, bljedilo, umor.

4. Neuroza, depresija, napadi panike. Tokom tekuće pandemije Covid-19, broj pritužbi na nedostatak daha kod osoba s anksioznim statusom sklonih hipohondriji naglo je porastao, kažu stručnjaci. I iako nema ozbiljnih razloga za zabrinutost, ovi ljudi pate od nedostatka kiseonika i ubrzanog disanja, koji nastaju u pozadini njihovog psiho-emocionalnog stanja. U takvim slučajevima kratkoća daha brzo prolazi nakon uzimanja sedativa.

5. Onkološke bolesti. Kratkoća daha može se javiti ne samo kod malignih neoplazmi pluća, već i kod tumora crijeva, talamusa i drugih karcinoma. Stručnjaci preporučuju da se konsultujete sa onkologom ako otežano disanje prati jedan od šest glavnih simptoma raka: pojava kvržica, čvorova i drugih tumora na bilo kom delu tela; kašalj, promjena glasa; promuklost, otežano disanje ne duže od 3 sedmice; pojava krvi u sputumu, urinu, stolici, između 2 menstruacije ili nakon menopauze; rane na koži i sluzokožama koje ne zacjeljuju duže od 3 sedmice; nove mladeži ili modifikacija starih; poremećena funkcija crijeva ili mjehura. Ali nemojte paničariti: takvi znakovi mogu biti simptomi mnogih drugih bolesti. Kako bi se isključio onkološki proces, 

6. Gastrointestinalne bolesti. Kašalj, promuklost i kratak dah česti su kod gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), kažu terapeuti. Tipični znakovi za koje možete posumnjati na GERB su žgaravica, podrigivanje, peckanje u grlu nakon jela, bol ili nelagodnost pri gutanju hrane.  

7. Gojaznost i dijabetes. Prekomjerna težina dodatno opterećuje sve organe i sisteme i tjera srce i pluća da rade jače. Upravo to dovodi do kratkog daha. Ako dijabetičar ne preduzme korake za normalizaciju nivoa glukoze u krvi, s vremenom se razvijaju komplikacije, poput kardiovaskularnih bolesti, koje samo po sebi pogoršavaju otežano disanje i otežano disanje.

Alarmi:

• Kratkoća daha ne traje dugo.

• Osjećaj nedostatka zraka se pojačava.

• Kratkoća daha se javlja čak i pri laganim vježbama ili u mirovanju.

• Prati osećaj težine u grudima, stezanje u grudima i gušenje.

Specijalista će vam obaviti opći pregled i, ako je potrebno, naručiti dodatne laboratorijske ili instrumentalne pretrage: analizu krvi, rendgenski snimak ili kompjutersku tomografiju organa u grudima. A također i spirometrija (proučavanje funkcije disanja), ECT, analiza plinskog sastava krvi, itd.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom