9 znakova da je vaša prehlada nešto ozbiljno

9 znakova da je vaša prehlada nešto ozbiljno

Svi znamo znakove prehlade - to je curenje iz nosa, začepljen nos, kašalj. Ali ko je rekao da svi ovi simptomi ne mogu signalizirati mnogo složeniju i opasniju bolest.

Kako znaš da li je prehlada ili onako nešto? Pročitajte sljedeće redove i pažljivo pazite na svoje zdravlje.

1. Simptomi se pojavljuju duže od četiri dana

Obična prehlada traje tri do četiri dana. Obično počinje bolom u grlu i nelagodom, nakon čega slijedi curenje iz nosa, kašalj i začepljen nos. Ali to se može prevazići za nekoliko dana – samo treba piti toplu tečnost, ležati u krevetu i dobro se odmoriti.

Ali ako simptomi prehlade traju četiri dana ili više, to može biti gripa, mononukleoza ili čak koronavirus. Trebalo bi da se obratite lekaru ako prehlada traje duže od četiri dana.

2. Imate visoku temperaturu

Može li temperatura porasti kod prehlade? Da, ali ne mnogo. Ako tokom prehlade imate temperaturu veću od 37,5 stepeni, odmah se obratite lekaru, jer to može biti simptom ozbiljne bolesti.

3. Nedavno ste putovali u inostranstvo

Ako ste se nedavno vratili sa putovanja u inostranstvo, posebno u egzotičnim zemljama, obratite pažnju na svoje zdravlje. Ako imate bilo kakve simptome, odmah se obratite ljekaru.

4. Imate dugotrajnu temperaturu

Čak i ako temperatura nije visoka, ako potraje nekoliko dana, to može biti znak da se tijelo bori ne samo protiv prehlade. Groznica je siguran znak gripa ili mononukleoze. Idi doktoru!

5. Imate stomačni problem

Mučnina, povraćanje i dijareja nisu simptomi obične prehlade. Zbog toga mogu signalizirati ozbiljne bolesti. Ako dobijete ove simptome tokom prehlade, odmah se obratite lekaru.

6. Osjećate bol u grudima, probleme s disanjem

Kašalj tokom prehlade je sasvim normalan, ali ne bi trebao biti jak, izazivati ​​kratak dah, ometati san. Osim toga, tokom obične prehlade ne bi trebalo biti piskanje ili bol u grudima.

Ove simptome, ukoliko se pojave, treba prijaviti ljekaru i ne zanemariti, jer problemi s disanjem tokom prehlade mogu biti posljedica koronavirusa, upale pluća, bronhitisa.

Ako iznenada dobijete kratak dah i stezanje u grudima - to može ukazivati ​​na plućnu emboliju.

7. Simptomi su lokalizovani na jednom mestu

Simptomi prehlade utiču na ceo respiratorni sistem, ali ako su simptomi intenzivni ali lokalizovani na jednom mestu, trebalo bi da se obratite lekaru. Na primjer, streptokok uzrokuje jake upale grla, ali drugi dijelovi tijela se ponašaju kao i obično.

A infekcije sinusa mogu uzrokovati glavobolju, zubobolju, začepljenje uha, dok će pluća biti čista.

8. Simptomi se ponekad pojavljuju

Alergije i prehlade imaju iste simptome, pa su često zbunjeni. Budite oprezni: ako vaši simptomi prate određeni obrazac – dođete u kontakt sa, recimo, mačkom, a zatim počnete kijati – vjerovatno imate alergiju.

9. Imate bolove u tijelu

Prehlada je neprijatna, ali ne bi trebalo da izaziva bol u telu. Istovremeno, grip može uzrokovati bolove u mišićima.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom