Doktor je ukazao na jedinu efikasnu odbranu protiv Omikrona

Doktor je ukazao na jedinu efikasnu odbranu protiv Omikrona

Omikronski soj koronavirusa razlikuje se od drugih poznatih mutacija u SARS-CoV-2 po visokom stepenu infektivnosti. Toksikolog Aleksej Vodovozov je za radio Sputnjik rekao o posebnostima ove podvrste koronavirusa, kao i o najboljoj zaštiti od njega.

Specijalista je napomenuo da je soj omikrona prilično zarazan, pa može zahvatiti i one koji su imali korona virus i one koji su vakcinisani.

“Ako ste ranije imali sojeve koronavirusa, to ne pruža zaštitu od omikrona. Vakcinacija sa dvije doze vakcine pokazuje bolji rezultat od prethodne bolesti.

Ali, nažalost, čak i takvi pokazatelji zaštite od omikrona su niži od zaštite koju pružaju vakcine protiv delta soja. "Sve vakcine su veoma dobro delovale protiv Delte", rekao je doktor.

On je dodao da je trenutno najefikasnija zaštita hibridni imunitet.

„Hibridni imunitet se pokazao deset puta efikasnijim protiv omikrona. Hibridni imunitet je kombinacija prethodne bolesti i vakcinacije i to u svakoj kombinaciji. Prema informacijama koje danas imamo, ovo je vjerovatno najefikasnija zaštita od Omikrona.

Dakle, vakcinacija je neophodna kako za one koji su imali korona virus, tako i za one koji su uspjeli izbjeći infekciju.

Preporučujemo:


Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom