Glavna greška u mjerenju zasićenosti kisikom u krvi, tako da postoje različiti pokazatelji

Glavna greška u mjerenju zasićenosti kisikom u krvi, tako da postoje različiti pokazatelji

Zasićenost krvi kiseonikom je najvažniji pokazatelj koji pokazuje stanje vašeg organizma.

Tokom pandemije koronavirusa, gotovo svi već znaju da postoje granice zasićenja kiseonikom i kako se ovaj pokazatelj mjeri - sve više ljudi u kućni ima pulsni oksimetar.

Doktor Aleksej Huhrev saopštio je da zdrava osoba treba da ima više od 93 odsto kiseonika u krvi, u proseku 96-99 odsto.

Dešava se da osoba izmjeri zasićenost kisikom, vidi da su brojke niske, uspaniči se i pozove hitnu pomoć.

Ljekari koji su došli na poziv ponovili su mjerenje i pokazalo se da je pacijent dobro.
Bolničari se često optužuju da imaju "drugačije" uređaje. Činjenica je, kaže Huhrev, da se zasićenost mora ispravno mjeriti. I ne samo da stavite uređaj na prst.

Nemojte pušiti prije mjerenja, to će dovesti do vazokonstrikcije i niskih očitanja. Za žene je bolje da brišu lak za nokte, savjetuje ljekar.

Druga greška je mjerenje čim se uđe u kuću sa hladnoće. U hladnim rukama kapilari su u grčevitom stanju i zasićenost će biti znatno niža nego u toplom, upozorio je doktor.

Pulsni oksimetar treba koristiti dok sjedite. Ako osoba leži, posebno na leđima, stomak ograničava volumen pluća. Ako pacijent mjeri saturaciju u ležećem položaju, može imati 91 posto, au sjedećem položaju može biti 95 posto.


Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom