Nizak hemoglobin - znak raka ili čira

Nizak hemoglobin - znak raka ili čira

Ljekari upozoravaju da nizak hemoglobin može biti pokazatelj ne samo nedostatka gvožđa, već i znak ozbiljnijih bolesti – raka, polipa ili čira na želucu.


Kako se manifestuje nedostatak gvožđa?

Nedostatak ovog elementa u tragovima u organizmu može uzrokovati menstrualne poremećaje kod žena i probleme s potencijom kod muškaraca. Osim toga, nedostatak željeza uzrokuje umor, gubitak kose i suhu kožu, depresiju, pospanost i razdražljivost.

Koja je norma hemoglobina kod muškaraca i žena?

Norma nivoa hemoglobina kod muškaraca je 130-160 g / l, kod žena - 120-140 g / l.

Ako muški test krvi pokaže nivo od 110-120 g/l, potrebno je konsultovati lekara.
Na šta ukazuje nizak hemoglobin?

Nizak hemoglobin može ukazivati ​​na prisustvo polipa, erozija i čireva na želucu, kao i na rani rak crijeva ili želuca.

Ko može razviti nedostatak gvožđa?

U opasnosti su zagovornici vegetarijanstva i strogih dijeta, adolescenti tokom hormonalnih promjena u organizmu, djeca sportisti koja ne uzimaju dodatne komplekse vitamina i minerala. Anemija se može javiti i kod trudnica.

Kako nadoknaditi nedostatak gvožđa?

Ljekari upozoravaju da ne treba dopunjavati rezerve hemoglobina i feritina, već se obratiti specijalistu. Osim toga, učinak lijekova koji sadrže željezo pojavljuje se tek nakon šest mjeseci uzimanja, pa je vrlo nepoželjno prekidati tijek liječenja.

Kako se hraniti da biste nadoknadili nedostatak gvožđa u organizmu?

Prepisane lijekove koji sadrže željezo ne treba uzimati istovremeno s mliječnim proizvodima, ali ih je korisno kombinirati s crnim čajem ili sokom od narandže: ovi napici pomažu u apsorpciji željeza. Konzumacija nemasnog crvenog mesa (junećeg i jagnjećeg), džigerice, nara, morskih algi i semenki bundeve takođe će pomoći da se popuni nedostatak ovog važnog elementa u tragovima u organizmu.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom