Doktorka je objasnila šta da radimo ako želimo bebu

Doktorka je objasnila šta da radimo ako želimo bebu

Dr Stela Čapanova diplomirala je na Medicinskom fakultetu Trakijskog univerziteta - Stara Zagora 2015. godine. Iste godine je postala deo tima bolnice Nadežda, gde je i specijalizirala. Diplomirala je akušerstvo i ginekologiju 2020. Završila je kurseve potpomognute oplodnje i minimalno invazivne ginekologije u Barceloni, Lisabonu i Dubaiju.

Tim bolnice Nadežda, predvođen dr Stelom Čapanovom, 16. i 17. oktobra 2021. godine učestvovao je na prvom švajcarskom forumu za pacijente sa reproduktivnim poteškoćama - Kinderwunsch InfoWeekend, koji je održan u Tehnoparku u Cirihu. U seminarskom delu događaja dr Čapanova, akušer-ginekolog sa Odeljenja za reproduktivnu medicinu, govorila je o savremenim pristupima i terapijama u lečenju teških slučajeva neplodnosti, po kojima je bolnica Nadežda poznata u inostranstvu.

- Dr. Čapanova, recite nam o svom učešću na Švajcarskom forumu pacijenata sa reproduktivnim invaliditetom? 

- Ovo je prvi takav forum održan u Švajcarskoj, posvećen reproduktivnom zdravlju i parovima sa neplodnošću. Pozvane su klinike iz Španije, Italije, Grčke, Rusije, Turske i Bugarske.

Bili smo i jedini centar među učesnicima koji nudi sveobuhvatnu dijagnostiku i liječenje problematičnih trudnoća, uključujući i one u vezi sa imunološkim i genetskim problemima, kao i mogućnosti moderne minimalno invazivne reproduktivne kirurgije. Na tribini smo predstavili različite pristupe u liječenju pacijenata sa neplodnošću, na osnovu našeg iskustva i konkretnih primjera iz naše prakse.

Događaj je održan u hibridnom formatu - online za program seminara i prisutan pod strogim antiepidemijskim mjerama. Pored predavanja, učestvovali smo na događaju sa konsultacijama za parove sa reproduktivnim problemima. Na desetine porodica iz Švajcarske posetilo je forum i iskoristilo priliku da se sastane sa stručnjacima iz cele Evrope.

- Koje su to novine u liječenju teških slučajeva neplodnosti koje primjenjujete?

- U bolnici imamo ogroman tim specijalista iz različitih medicinskih oblasti, što nam omogućava širok spektar istraživanja i manipulacija u rješavanju pojedinačnih slučajeva. Uvodimo i primenjujemo svetska dostignuća u oblasti potpomognute oplodnje, obezbeđujući to neophodnom visokospecijalizovanom medicinskom opremom. 

Na primjer, jedno od dostignuća moderne medicine koje uspješno primjenjujemo u bolnici je preimplantacijski genetski test embrija (PGT). Ovo je metoda za ranu genetsku dijagnostiku in vitro embriona prije njihovog transfera u matericu.

Druga oblast u kojoj se intenzivno razvijamo je reproduktivna hirurgija - dijagnostička i operativna histeroskopija, laparoskopske operacije raznih patologija. Ovdje moram napomenuti da je bolnica u svoju praksu uvela inovativnu metodu laparoskopije diodnim laserom. Laserske intervencije su izuzetno precizne i nježne, a to je neophodno za pacijenta, koji ima kraći boravak u anesteziji, minimalno oštećenje tkiva i smanjen gubitak krvi - garancija brzog oporavka.

U dijagnostici i liječenju reproduktivnih poteškoća primjenjujemo set imunoloških testova, koji su prilagođeni individualnom slučaju svakog para. Jedna takva studija je IMPO - dijagnostička metoda razvijena u našoj bolnici za određivanje prozora za implantaciju. Cilj je utvrditi kada je najbolje vrijeme za transfer embrija i postoji li rizik od komplikacija nakon toga (neuspjela implantacija, abortus).

Osim toga, u bolnici se rade imunološke, mikrobiološke i virološke biopsije endometrijuma. Uz njihovu pomoć prevladavaju se ponavljajući pobačaji i neuspjesi implantata, s kojima se suočavaju mnogi parovi. 

- Koje su glavne poteškoće sa kojima se suočavate u liječenju ovakvih slučajeva?

- Najkomplikovaniji su oni slučajevi u kojima moramo da se takmičimo sa vremenom - u poodmakloj reproduktivnoj dobi i kod žena sa prerano smanjenom rezervom jajnika. Imamo različite strategije kojima pokušavamo pomoći u obnavljanju funkcije jajnika i poboljšanju kvalitete jajnih stanica, ali put je dug i izazovan.

Ostali komplikovani slučajevi su pacijentice sa teškim abnormalnostima materice koje se ne mogu korigovati, kao i one koje su podvrgnute operaciji resekcije tkiva jajnika ili odstranjivanja jajnika. Ne treba propustiti ni slučajeve koji se odnose na muški faktor – pacijente koji imaju pojedinačne sperme ili ih uopće ne pronađu, čak i kada se koriste invazivne procedure kao što su TESE/PESA (biopsija testisa/punkcija epididima).

Osim toga, poteškoće u liječenju mogu biti posljedica prethodnog iskustva pacijenata. Imamo takve parove koji su pretrpjeli mnoge neuspjehe i lutali između različitih dijagnoza i centara. Zatim moramo razlikovati glavni problem i usmjeriti napore na njegovo rješavanje. Psihološki aspekti reproduktivnih problema su također izazov u našem radu - vjera para u uspjeh naše zajedničke borbe. Pacijenti koji su podvrgnuti mnogim zahvatima su izuzetno ranjivi i s njima se mora postupati s posebnom pažnjom.

- Koji su glavni uzroci neplodnosti? Koji je spol češći?

- Razloge ne možemo pripisati samo ženama ili muškarcima. Često postoji problem sa oba partnera. Kod muškaraca promjene mogu biti povezane s brojem, pokretljivošću ili morfologijom spermatozoida. Nije isključeno prisustvo antispermalnih antitijela ili fragmentacija DNK sperme. 

Kod žena problemi mogu biti vezani za prohodnost jajovoda, karakteristike materice, endometriozu, adenomiozu, imunološki faktor, nedostatak ovulacije i drugo. 

- Koju vrstu prevencije je dobro primijeniti da bi se spriječili ovakvi problemi?

- Reproduktivni problemi i njihovi uzroci su različiti i ne postoji tačan "recept" za prevenciju. Ali ono što svaka žena može da uradi za sebe je da ne propusti redovne preventivne preglede kod ginekologa, a u slučaju pritužbi - da ne odugovlači sa lečenjem. Ako postoje planovi za bebu, a nisu na dnevnom redu, preporučujemo da se bar jednom godišnje pregleda jajnička rezerva. Ovo je analiza krvi na antimulerov hormon, E2, LH i FSH drugog ili trećeg dana menstrualnog ciklusa, u kombinaciji sa ginekološkim pregledom uz ultrazvuk.

Za opšte dobro fizičko stanje žene važno je da vodi zdrav način života – da se hrani uravnoteženo, da ne preteruje sa pušenjem i alkoholom i da vežba. 

Muškarci mogu provjeriti svoj reproduktivni status jednostavnim i dostupnim osnovnim testom - spermogramom. Preporuka za zdrav i aktivan način života važi i za njih. 

Važno je reći da svaki par koji pokušava da dobije bebu, ali bezuspešno, treba da se obrati reproduktivnom specijalistu na vreme i da ne odugovlači. Ako je žena u paru mlađa od 35 godina, poseta lekaru treba da se obavi u roku od godinu dana nakon prvih pokušaja bebe. Ako je žena starija od ove godine - nakon 6 mjeseci bezuspješnih pokušaja prikladno je posjetiti specijalizirani centar za reproduktivno zdravlje.

Žene koje trenutno nemaju planove da zatrudne ili odgovarajućeg partnera mogu razmotriti opciju zamrzavanja jajnih ćelija – oblast u kojoj naša bolnica aktivno radi i stekla iskustvo.

- U kojoj meri genetika predisponira neplodnosti?

- Uzroci neplodnosti kod parova su različiti i često složeni. Neki od njih mogu biti genetski. Govorimo o genetskom faktoru kod pacijenata sa translokacijama, inverzijama, mikrodelecijama, Turnerovim sindromom, Kalmanovim sindromom, raznim strukturnim autozomnim aberacijama i dr. Prerano iscrpljena rezerva jajnika može biti manifestacija genetske abnormalnosti. 

Ostala stanja povezana s genetskim faktorima uključuju slab odgovor jajnika na stimulaciju, različite slučajeve hipogonadizma, pa čak i dijagnoze kao što su sindrom policističnih jajnika i fibroidi maternice.

Kod muškaraca genetika može biti objašnjenje za ozbiljno pogoršanje spermograma.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom