Naučnici su otkrili koji vitamin koji se obično prepisuje može izazvati rak

Naučnici su otkrili koji vitamin koji se obično prepisuje može izazvati rak

Vitamini su od vitalnog značaja za naše zdravlje i ako ih ne možemo dobiti sa proizvodima koje konzumiramo u svakodnevnom jelovniku, moramo piti suplemente.

Njihov nedostatak može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Pri tome se mora paziti, jer prekomjeran unos može dovesti i do problema.

Naučnici su otkrili da postoji jedan vitamin koji čak može izazvati rak.

Folna kiselina u velikim količinama može izazvati nastanak malignih tumora u organizmu. Ako proces kontrolira iskusni stručnjak, onda se rizici značajno smanjuju.

Vitamin B9 ili folna kiselina ima svojstvo koje je detaljno opisao Univerzitet Alabama. To pokazuju rezultati istraživanja norveških stručnjaka. Prednosti vitamina su odavno poznate, ali je prvi put objavljena činjenica da može biti štetan.

Generalno, naučnici znaju da folna kiselina u dovoljnim količinama učestvuje u obnavljanju ćelija. Iz tog razloga, suplement se često prepisuje ženama koje planiraju trudnoću ili su u ranoj fazi kada je fetus posebno aktivan.

Vitamin B9 je u stanju da minimizira rizik od razvoja raznih vrsta mana kod djeteta.

U nedostatku vitamina u replikaciji DNK nastaje problem koji može izazvati pojavu malignih tumora u budućnosti. Ali stručnjaci su također otkrili da prevelike količine folne kiseline ubrzavaju rast stanica raka, što na kraju može dovesti do smrti.

Lekari savetuju da se konsultujete pre uzimanja bilo kakvih suplemenata. Ne treba da koristite vitamine ili druge lijekove, ako apsolutno ne postoje medicinske indikacije za njih.

Preporučujemo:Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom