Doktori su ukazali na očigledne znakove bolesti jetre

Doktori su ukazali na očigledne znakove bolesti jetre

Doktori u Sjedinjenim Državama pronašli su ilustrativne simptome koji vas mogu upozoriti na bolest jetre. Njihove preporuke objavio je Eat This, Not That!

Stručnjaci savjetuju da obratite pažnju na žutilo bjeloočnica i kože, bolove u trbuhu, poremećaje spavanja i pretjerani umor.

„Glavni simptom oštećenja jetre je bol u gornjem desnom dijelu trbuha. Njegov izvor se ne može uvijek utvrditi, ali ako dolazi u kombinaciji sa umorom, odmah treba da se obratite ljekaru“, rekla je dr. Je Park.

Oftalmolog Yuna Rapoport objasnila je da je žutilo bjeloočnica jedan od jasnih znakova oštećenja jetre. Drugi simptom može biti ksantelazma, nakupljanje masti na kapcima i suhe oči koje svrbe.

Doktor Taylor Graber je dodao da je žutilo bjeloočnica i kože znak da se bilirubin, jedna od glavnih komponenti žuči, ne čisti iz tijela. Preporuča posjetiti ljekara kod prvih znakova žućenja kože.
Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom