Ljekovita svojstva čubra

Ljekovita svojstva čubra

Ona je iz porodice Lipstick. Jednogodišnja je baštenska biljka, stabljike su visoke 20-40 cm, uspravne, četvorougaone, od osnove snažno razgranate. Listovi su nasuprotni, sa kratkim peteljkama, linearni ili linearno kopljasti, 1-4 cm dugi i 1-5 mm široki, cjeloviti.

Cvjetovi su mali, skupljeni u grupe od 2 do 5 u pazušcima listova.

Čubar ima 5 nejednakih zuba. Vjenčić bijela, ružičasta ili ljubičasta, duga 4-7 mm, dvokrilna. Prašnika ima 4. Kada sazri, plod se raspada na 4 oraha. Cvjeta ljeti.
Uzgaja se u baštama širom zemlje. Koriste se cvjetni vrhovi biljke. Njihov hemijski sastav sadrži do 0,5-2% eteričnog ulja sa glavnim sastojcima karvakrola (do 40%) i p-cimola (do 30%) ili timola, kao i dipentena i drugih terpena. 

Ova biljka takođe sadrži tanine i sluz. 

Čubar ima antispazmodičko, hipotenzivno, antiseptičko, dijaforetsko i blago diuretičko djelovanje.

Koristi se kod visokog krvnog pritiska, palpitacije, glavobolje, vrtoglavice, kao dijaforetik i diuretik, kod prehlade i kašlja itd. 

U narodnoj medicini čubar se koristi i za povraćanje, katar sluzokože želuca i creva, letnji proliv, gliste. 


Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom