Ovaj moćni prirodni lijek će Vas u kratkom roku riješiti prehlade

Ovaj moćni prirodni lijek će se u kratkom roku riješiti prehlade

Prema vodećem farmaceutskom časopisu US Pharmacist, postoji preko 200 virusa koji mogu uzrokovati prehladu. Djeca ga mogu dobiti oko 6-8 puta godišnje, odrasli - dva puta rjeđe.

Stres i nedostatak sna mogu povećati rizik od bolesti.

Međutim, prirodni lijek se može koristiti kao dodatak prehladi.

Radi se o bazgi. Za ovu bobicu - sambucus nigra se vjeruje da ima "antioksidativna i imunomodulatorna svojstva".

Istraživanja pokazuju da ova biljka smanjuje simptome gripe. U nedavnoj studiji, ekstrakt bazge davan je dnevno tokom tri dana pacijentima sa simptomima gripa i SARS-a.

Grupa je zatim praćena dodatnih šest dana, zajedno sa placebo grupom koja je imala iste simptome. Nakon tri dana liječenja, nestanak simptoma je uočen kod 46,7% pacijenata koji su primali bazgu.

U drugoj studiji, ekstrakt bazge je dodan pacijentima sa gripom četiri puta dnevno tokom pet dana. Većina pacijenata u grupi koja je primala terapiju prijavila je "značajno poboljšanje" u roku od četiri dana u poređenju sa placebo grupom.

Grupa koja je primala placebo uspjela je postići isti nivo poboljšanja za osam dana. Ovo otkriće sugerira da ekstrakt bazge može prepoloviti trajanje simptoma uzrokovanih respiratornom infekcijom.

Međutim, američki farmaceuti upozoravaju da se ne jedu sirove ili nekuhane bobice bazge. Mogu uzrokovati vrtoglavicu, slabost, mučninu i napade.

Bazga ima imunostimulativno dejstvo zbog visokog sadržaja antocijana. Ali to nije sve: sadrži i vitamin C i vitamin B6.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom